General English Notes PDF For All Competitive Exams

General English Notes PDF For All Competitive Exams:- The present post is connected with the Overall Hindi subject, in this post, we will give you the connection to download a wide range of PDFs connected with the Overall Hindi subject! By tapping on which you will actually want to download them! 

At the present moment, we are giving all the PDFs connected with general Hindi subjects here. What’s more, further, all the PDFs connected with general Hindi subjects will come to us, and their connection will likewise be added to this post, so every one of you is mentioned to save this post in the bookmark of your program, and continue to check!
gkduniya.in will update many more new pdf and update content and exam update, keep visiting and sharing our post, so more people will get it.

General English Notes PDF English Question Answer 

1. What is the pronunciation place of tavarga?
(A) Head
(B) Teeth
(C) Lips
(D) Throat
ANS:-B
2. What is the pronunciation place of pavarga?
(A) teeth
(B) throat
(C) lips
(D) forehead
ANS:-C
3. Where is the pronunciation of Chavarga?
(A) palate
(B) lip
(C) throat
(D) none of these
ANS:-A
4. What is a group of characters called?
(A) group words
(B) compound words
(C) alphabet
(D) none of these
ANS:-C
5. Which consonant is these three, q, tra, and g?
(A) combined consonant
(B) hot consonant
(C) categorical consonant
(D) none of these
ANS:-A
6. What is the word book?
(A) Derivative
(B) Synonym
(C) Native
(D) Foreign
ANS:-B
7. What is the word fire?
(A) Synonyms
(B) Derivatives
(C) Native
(D) Foreign
ANS:-B
8. What is the word earth?
(A) similar
(B ) similar (
C) indigenous
(D) none of these
ANS:-A
9. What is the word table?
(A) Indigenous
(B) Tadbhav
(C) Foreign
(D) None of these
ANS:-C
10. What is the word nose?
(A) Yogic
(B) Rudh (
C) Yogarudha
(D) None of these
ANS:-B
Question 1- What are the words that end with ‘A’ called?
Answer – It is called Akrant.
Question 2- What are the Ayogvaha characters in the Hindi alphabet?
Answer – Ans, A: Varna is Ayogavaha Varna.
Question 3- The symbol (I) in the swan is called.
Answer – Anuswar
 www.GKDuniya.in will update many more new jobs and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post of Gkduniya.in, So more people will get this. This content and notes are not related to www.GKDuniya.in and if you have any objection over this post, content, links, and notes, you can mail us at gkduniyacomplaintbox@gmail.com And you can follow and subscribe to other social platforms. All social site links are in the subscribe tab and bottom of the page.
                         Important Links
Official Links   ———————————————————-   Related Links
You-tube           ———————————————————-   GKDuniya9
Instagram        ———————————————————-   GKDuniya.in,   IndiaDigitalHub
Facebook         ———————————————————-   GKDuniya.in
other site          ———————————————————-   Indiadigitalhub.com
Gew updates    ———————————————————-  Click Here