Table of Contents

Weekly Current Affairs PDF Download 1 to 7 December 2021

Weekly Current Affairs PDF Download 1 to 7 December 2021:- Current Affairs: In this post, we present daily-updated Current Affairs. This is the most significant aspect of all competitive exams. Each of these topics is crucial for all candidates who are studying for the exam competitive.

Current Affairs 01 December 2021

Ques 1. As indicated by the Collins word reference, which word has been picked as the expression of the year 2021?
Ans. NFT
Ques 2. Which dramatization film has won the ICFT-UNESCO Gandhi Medal at the 52nd version of IFFI?
Ans. Lingui, The Sacred Bonds
Ques 3. Which previous leader of the State Bank of India will be designated as a free non chief on the leading group of Hero MotoCorp?
Ans. Rajnish Kumar
Ques 4. As per the Brandz India 2021 report delivered by which media organization, Amazon has topped the innovation rankings?
Ans. Kantar Group
Ques 5. Which territory of India’s mountain dweller Harshwanti Bisht has turned into the primary lady leader of the Mountaineering Foundation of India?
Ans.Uttarakhand
Ques 6. Which realm has passed the “Engine movement Taxation Bill 2021” to require a green assessment on vehicles?
Ans. Andra Pradesh
Ques 7. In which state Indian Railways is building the world’s tallest 1-kilometer long scaffold?
Ans. Manipur
Ques 8. Ravichandran Ashwin has arrived at third spot, leaving behind which player as far as taking the most wickets in Test cricket from India?
Ans. Harbhajan Singh
Ques 9. Petr Fiala has been confirmed as the new Prime Minister of which country?
Ans. Republica Checa
Ques 10. Who has turned into the main Indian to be granted the privileged title of Knight of Part Gulf in Italy?
Ans. Sohan Roy

Current Affairs 02 December 2021

Ques 1. TRIFED has coordinated the Tribes India Conclave in a joint effort with which service?
Ans. unfamiliar Ministry
Ques 2. Which state has reported to do the “Road Project” at chose places in seven regions out of vacationer places?
Ans. Kerala
Ques 3. Senior administrator Vivek Jehri has been delegated as the director of which board?
Ans. Focal Board of Indirect Taxes and Customs
Ques 4. Which release of the India Young Water Professionals program has dispatched through a virtual medium?
Ans. First
Ques 5. Which state’s police has formally dispatched the “Refer to Your Cope as” versatile application for the residents?
Ans. Nagaland
Ques 6. A clinical innovation fire up situated in which state has won the “Startup India Grand Challenge 2021” in the clinical gadget classification?
Ans. Kerala
Ques 7. Which day is praised all around the world on first December?
Ans. world AIDS Day
Ques 8. Whose establishment day is commended all over India on first December?
Ans. Line Security Force Raising Day
Ques 9. Which nation has dispatched the “Future Soldier” modernization intend to expand its tactical presence on the planet?
Ans. Joined Kingdom
Ques 10. Which nation has turned into the world’s freshest republic after the finish of the rule of Queen Elizabeth?
Ans. Barbados

Current Affairs 03 December 2021

Ques 1. Skyroute Aerospace has test-terminated India’s underlying secretly fabricated cryogenic rocket motor of which name?
Ans. Dhawan – 1
Ques 2. As per the Economist Intelligence of London, which city positions first in the rundown of the most costly urban areas on the planet?
Ans. Tel Aviv
Ques 3. Parag Agarwal of Indian beginning has been made CEO of which organization?
Ans. twofold
Ques 4. Pastor of State for Personnel who has dispatched “interesting” face acknowledgment innovation for retired people?
Ans. Jitendra Singh
Ques 5. Which town in Meghalaya has coordinated the popular Cherry Blossom Festival?
Ans. Shillong
Ques 6. Which state government has delivered Rs.686 crore for Vidya Deevena Yojana?
Ans. Andhra Pradesh Government
Ques 7. When is International Day for the Abolition of Slavery and International Computer Literacy Day celebrated?
Ans. 2 December
Ques 8. Global Telecommunication Union and which office has been dispatched India-ITU Joint Cyberdrill 2021?
Ans. Branch of Telecommunications
Ques 9. When is the National Pollution Control Day celebrated in India?
Ans. 2 December
Ques 10. Observation capacities of the Indian Army have gotten progressed Heron drones from which country under the Emergency Procurement Section?
Ans. Israel

Current Affairs 04 December 2021

Ques 1. Which competitor has been regarded with the “Boomman of the Year” grant by World Athletics?
Ans. Anju Bobby George
Ques 2. At what age has the well known entertainer of Mirzapur “Lalit” died?
Ans. 32 years
Ques 3. Which lady has been positioned first in the rundown of 50 most influential ladies of the nation delivered by Fortune India?
Ans. Nirmala Sitharaman
Ques 4. Which state government has removed the Char Dham Devasthanam Management Act?
Ans. Administration of Uttarakhand
Ques 5. In which city of Uttar Pradesh has Shri Amit Shah established the framework stone of Maa Shakumbhari University?
Ans. Saharanpur
Ques 6. Which misfortune day is commended in India on third December?
Ans. Bhopal gas misfortune day
Ques 7. “Magdalena Anderson” has turned into the primary lady Prime Minister of which country?
Ans. Sweden
Ques 8. India has turned into a piece of the G20 Troika India will have the G20 Troika culmination in which year?
Ans. 2023
Ques 9. When is World Disabled Day celebrated?
Ans. 3 December
Ques 10. Which country’s parliamentary appointment is visiting India from 30 November to 6 December 2021?
Ans. Mongolia

Current Affairs 05 December 2021

Ques 1. Who has been selected as the leader of India Tourism Development Corporation?
Ans. Sambit Patra
Ques 2. Which state has declared to give the state’s most elevated non military personnel honor to “Ratan Tata”?
Ans. Assam government
Ques 3. Without precedent for its set of experiences of how long, Walt Disney has delegated a lady “Suzanne Arnold” as president?
Ans. 98 years
Ques 4. Argentine footballer Lionel Messi has won the lofty Ballon d’Or record in football for which time?
Ans. seventh time
Ques 5. When is Indian Navy Day commended each year?
Ans. 4 December
Ques 6. In which association Geeta Gopinath will involve the principal lady agent MD post?
Ans. global money related asset
Ques 7. Which nation’s researcher and social extremist Professor Rafikul Islam has died?
Ans. Bangladesh
Ques 8. India and which nation have arranged a four-point bundle for financial participation?
Ans. Sri Lanka
Ques 9. Which bill has been passed by the Parliament to forestall debacles?
Ans. Dam Safety Bill, 2019
Ques 10. In which city the third version of the Armed Forces Flag Day Corporate Social Responsibility Conclave was coordinated?
Ans. New Delhi

Current Affairs 06 December 2021

Question 1. In which nation does the Semeru well of lava eject on Java on December 4, 2021?
Ans:- – Indonesia
Question 2. Dr. S Jaishankar tended to the fifth Indian Ocean Conference where was it held?
Ans:- – Abu Dhabi
Question 3. Which state government has as of late dispatched the “Back to Work” plot?
Ans:- – Rajasthan
Question 4. Who has been designated as the director of the National Asset Reconstruction Company (NARCL)?
Ans:- – Pradeep Shah
Question 5. Who has been chosen as the administrator of the National Highways Authority of India?
Ans:- – Alka Upadhyay
Question 6. Which has turned into the first state in Quite a while to have completely inoculated COVID-19?
Ans:- – Himachal Pradesh
Question 7. As of late in which city of Uttar Pradesh the earth station of Doordarshan Kendra has been introduced?
Ans:- – Gorakhpur
Question 8. When was International Bank Day celebrated?
Ans:- – December 4
Question 9. From which country the Women’s Tennis Association has delayed every one of its competitions?
Ans:- North China
Question 10. Who has topped the rundown of Fortune India’s Most Powerful Women 2021?
Ans:- – Nirmala Sitharaman

Current Affairs 07 December 2021

Ques 1. In which express the Union Minister of AYUSH Shri Sarbananda Sonowal has introduced 50 slept with Integrated AYUSH Hospital?
Ans. Manipur
Ques 2. The financial examination group of which bank situated in Singapore has overhauled the development figure for FY2023 to 7%?
Ans. DBS Bank
Ques 3. In the 10th yearly World Cooperative Monitor Report 2021, which has been positioned first among the main 300 cooperatives of the world?
Ans. Indian Farmers Fertilizer Cooperative Limited
Ques 4. Which organization’s organizer Pradeep Shah has been selected as the leader of National Asset Reconstruction Company?
Ans. India Fund Advisors
Ques 5. In which city did Shri Anurag Singh Thakur and Yogi Adityanath introduce the Earth Station of Doordarshan Kendra?
Ans. Gorakhpur
Ques 6. Which IIT establishment has allocated Smriti Mandhana as the brand representative of the brooded startup GUVI?
Ans. IIT Madras
Ques 7. Which private zone loan specialist has dispatched a component rich saving bank item “Mitra Plus” for ladies?
Ans. government bank
Ques 8. Which country’s Indiana University researcher has found that psychological well-being, cause, and treatment of sadness can be recognized through a blood test?
Ans. America
Ques 9. When is Civil Defense Day celebrated?
Ans. 6 December
Ques 10. Who has been designated as the executive of the National Asset Reconstruction Company (NARCL)?
Ans. Pradeep Shahi
www.GKDuniya.in will update many more new jobs and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post of Gkduniya.in, So more people will get this. This content and notes are not related to www.GKDuniya.in and if you have any objection over this post, content, links, and notes, you can mail us at gkduniyacomplaintbox@gmail.com
And you can follow and subscribe to other social platforms. All social site links in the subscribe tab and bottom of the page.

Important Links

Particulars Official Links 
Related Links
Official Site
View more at website
You-tube
GKDuniya9
Instagram
GKDuniya.in,   IndiaDigitalHub
Facebook
GKDuniya.in
Apply Now
Apply Now
Get new updates
Click here
Check Other Post:- Assam Police SI Recruitment 2021 Notification GKDUNIYA

 

Tags: current affairs, current affairs today, current affairs of today, current affairs in hindi, current affairs hindi, current affairs gk today, current affairs daily, current affairs hindi today, current affairs today in hindi, current affairs 2021 in hindi, current affairs gk, gk with current affairs, current affairs 2021 pdf, current affairs for upsc, current affairs upsc, Current Affairs 01 December 2021, Current Affairs 02 December 2021, Current Affairs 03 December 2021, Current Affairs 04 December 2021, Current Affairs 05 December 2021, Current Affairs 06 December 2021, Current Affairs 07 December 2021