Arahant General Science Book In Hindi and English Question and Answers

0
7
500-Most-Important-General-Science-Questions-for-Competitive-Exams, gkduniya.in, Arihant General Science Book In Hindi and english
500-Most-Important-General-Science-Questions-for-Competitive-Exams, gkduniya.in, Arihant General Science Book In Hindi and english
अपनी भाषा में पड़ने के लिए यह पे अपनी भाषा को चुने

Arahant General Science Book In Hindi and English Question and Answers

Hi Visitors and students,

Today we are sharing an Important specific notes pdf Arihant General Science Book in Hindi for All Govt Exams Free pdf govt job notes, and numerous different tests. is vital for any important test and this is exceptionally valuable for SSC, BANK, AND RAILWAYS exams. this FREE PDF will be extremely useful for your assessment. Arihant General Science Book in Hindi and English for All Govt Exams.

Gkduniya.in is a web-based Educational Platform, where you can download free PDFs for all competitive and govt exams and numerous different tests Arihant General Science Book in all languages for All Govt Exams.

500-Most-Important-General-Science-Questions-for-Competitive-Exams, gkduniya.in, Arihant General Science Book In Hindi and english
500-Most-Important-General-Science-Questions-for-Govt-Exams, gkduniya.in, Arihant General Science Book In Hindi and english

Arihant General Science Book in English for All Govt Exams for SSC, BANK, AND RAILWAYS is exceptionally Simple and Easy. We additionally Cover Basic Topics like math, and so on, and concentrate on materials including Previous Year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, and so on for impending Banking, UPSC, and SSC CGL Exams. Our PDF will assist you with updating your imprints in any cutthroat test.

https://gkduniya.in/

Arihant General science book Question and answer For all govt. exam

1) Which is the smallest unit of the human body?
A. Tissue
B. Sail
C. foreskin
D. muscle
Answer. B. Sail
2) What is the number of chromosomes in humans?
A. 23
B. 46
C. 48
D. 12
Answer. B. 46
3) Which blood group person can take blood from each person?
A. H
B. B
C. AB
D. A
Answer. C. AB
4) Where is the thyroid gland found?
A. brain
B. ear
C. eye
D. Throat
Answer. D. Throat
5) What is the length of sperm made in a man?
A. 4 micron
B. 5 micron
C. 6 micron
D. 10 micron
Answer. C. 6 micron
6) What percentage of the human body is made up of protein?
A. 10%
B. 11%
C. 19%
D. 15%
Answer. D. 15%
7) Where is a protein called keratin found?
A. Wall
B. foreskin
C. Singh
D. ALL OF THE ABOVE
Answer. D. ALL OF THE ABOVE
8) What is the name of the protein found in Kanak?
A. Globin
B. casein
C. Gliding
D. none
Answer. C. Gliding
9) Who was the first to use vitamins?
A. John
B. Maracle
C. Lonin
D. fin
Answer. D. फंख
10) How many types of proteins are necessary for our body?
A.12
B. 13
C. 15
D. 17
Answer. B. 13
11) Which is the weakest part of the human body?
A. heart
B. Lungs
C . Kidneys
D. Liver
Answer. A. heart
12) Which part of the human eye can be donated?
A. retina
B. Korean
C. pupil
D. Saklera
Answer. B. Korean
13) Which is the smallest muscle in the human body?
A. Melius
B. Malium
C. stapis
D. stepdm
Answer. D. stepdm
14) Which is the largest part of the human body?
A. foreskin
B. Liver
C. kidneys
D. heart
Answer. A. foreskin
15) Which is the largest and strongest bone of the human body?
A. Simar
B. flowers
C. Alla
D. Radius
Answer. A. Simar
16) Where does the process of digestion of food begin in the human body?
A. Mehida
B. Choti Andhra
C. Big Andhra
D. Mouth
Answer. D. Mouth
17) Where does maximum digestion of food take place?
A. Liver
B. Maihida
C. Choti Andhra
D. Big Andhra
Answer. C. Choti Andhra
18) How many teeth come twice in a person’s life?
A. 13
B. 12
C. 20
D. 18
Answer. C. 20
19) What is the heart of the human body made of?
A. Bones
B. muscles
C. Both of the above
D. none of these
Answer. B. muscles
20) Normally how many times does a human heartbeat in 1 minute?
A. 60 times
B. 70 times
C. 72 times
D. 80 times
Answer. C. 72 times
21) Who gives the red color to the blood in the human body?
A. Renin
B. Melanin
C. hemoglobin
D. none of these
Answer. C. hemoglobin
22) Human blood group is divided into how many parts?
A.4
B. 5
C. 3
D. 2
Answer. A.4
23) How is the human blood test done?
A. indifferent
B. Acid
C. sweet
D. Khari
Answer. D. Khari
23) What is the weight of the human brain?
A. 1400
B. sixteen hundred grams
C. 12 grams
D. 11 grams
Answer. A. 1400
24) Where is the smallest bone found in the body?
A. brain
B. feet
C. ear
D. nose
Answer. C. ear
25) How many types of amino acids are found in the human body?
A. 22
B. 24
C. 25
D. 3
Answer. A. 22
26) Which part of the human body is affected by the disease named typhoid?
A. heart
B. Kidneys
C. brain
D. inside
Answer. D. inside
27) Who provides energy to the human body?
A. Carbohydrates
B. Vitamins
C. Proteins
D. none of these
Answer. B. Vitamins
28) Approximately how many hairs are there in the human body?
A. 1 crore
B. 50 lakhs
C. 25 lakhs
D. 100 crore
Answer. B. 50 lakhs
29) What is the speed of total muscles in the human body?
A. 650
B. 639
C. 660
D. 679
Answer. B. 639
30) Which organ is affected by the disease named Jaundice?
A. Liver
B. heart
C. Lungs
D. kidney
Answer. A. Liver

 

https://gkduniya.in/

 



Set 2

Question 1: Solar radiation is measured in?
A. Hectometer
B. pyrometer
C. Barometer
D. manometer
Answer- Pyrometer
Question 2: Which color has maximum energy?
A. green light
B. Violet light
C. red light
D. yellow light
Answer- Violet light
Question 3: What is the smallest unit of length?
A. Micro
B. Fermimeter
C. nanometer
D. none of these
Answer- Fermimeter
Question 4: Which metal wire is made in the heater?
A. copper
B. iron
C. Nichrome
D. Steel
Answer- Nichrome
Question 5: Who made the first missile?
A. J J Thomson
B. Werner Van Braun
C. Edward Taylor
D. none of these
Answer- Werner Van Braun
Question 6: The theory of gravity was given by?
A. Isaac Newton
B. Charles Babbage
C. Albert Einstein
D. James Gosling
Answer- Isaac Newton

 

https://gkduniya.in/

 



 

500-Most-Important-General-Science-Questions-for-Govt-Exams, gkduniya.in, Arihant General Science Book In Hindi and english

science questions and answers

Question 1: Who was the inventor of positron?
A. William Chadwick
B. Anderson
C. Rutherford
D. Charles Babbage
Answer- Anderson
Question 2: What is the unit of Curie?
A. Temperature
B. Length
C. heat
D. radioactivity
Answer- Radioactivity
Question 3: Who made the hydrogen bomb?
A. Edward Taylor
B. Samuel
C. J Robert
D. none of these
Answer- Edward Taylor
Question 4: Who was the inventor of the scooter?
A. Bradshaw
B. William Chadwick
C. vim auboter
D. none of these
Answer- Vim oboter
Question 5: Humidity is measured in?
A. Hectometer
B. Lactometer
C. Hygrometer
D. Hydrometer
Answer- Hygrometer
Question 6: What Plant cell wall is made up of?
A. sugar
B. Cellulose
C. Sucrose
D. none of these
Answer – Cellulose
Question 7: The SI unit of mechanical power is?
A. Wait
B. joules
C. Newton/sec.
D. none of these
Answer- Wait
Question 8: From which part of opium morphine is obtained?
A. Root
B. fruit cover
C. leaves
D. flowers
Answer- Fruit cover
Question 9: What is the unit of work?
A. Wait
B. Newton
C. joules
D. none of these
Answer- Joule

 

https://gkduniya.in/



 

DOWNLOAD MORE PDF FROM (Gkduniya.in)

Maths Notes (Gkduniya.in) CLICK HERE
English Notes (Gkduniya.in) CLICK HERE
Reasoning Notes (Gkduniya.in) CLICK HERE
Indian Polity Notes (Gkduniya.in) CLICK HERE
General Knowledge (Gkduniya.in) CLICK HERE
General Science Notes (Gkduniya.in)
CLICK HERE

 

TOPIC RELATED POSTS

  1. 10000+ One Liner GK Questions in Hindi PDF And Ancient and Medieval History
  2. General Science Notes PDF In Hindi
  3. List of Districts Population, Districts Name, Zone, Area of Rajasthan

Gkduniya.in will refresh a lot more new pdf and concentrate on materials and test refreshes, continue Visiting and sharing our post, So more individuals will get this. This PDF isn’t connected with Gkduniya.in and assuming you have any issues with this pdf, you can mail us at Gkduniyacomplaintbox@gmail.com

Here you can likewise check and follow our Facebook Page (Gkduiya.in) and our Facebook Group. Kindly offer, remark, and like Our post on Facebook! On account of Visit our Website and keep Follow our Site to know our New Updates which are Useful for Your future Govt Exams.

If it’s not too much trouble, Support us By Joining the Below Groups And Like Our Pages We Will be exceptionally grateful to you.

Official Site:- View more at the website

You-tube:- GKDuniya9

Instagram:- GKDuniya.in

Facebook:- GKDuniya.in

Tags:- arihant science book class 10 pdf download, arihant science book class 9 pdf, lucent science book, अरिहंत सामान्य विज्ञान pdf, arihant general knowledge 2021, arihant science book class 10 pdf download, arihant science book class 9 pdf, lucent science book, अरिहंत सामान्य विज्ञान pdf, arihant general knowledge 2021, lucent general science, arihant gk book, arihant gk 2021, manohar pandey gk 2021, arihant all in one science class 10 pdf download, arihant general knowledge, manohar pandey gk book, lucent general science in hindi, lucent science book price, manohar pandey gk, lucent samanya vigyan, lucent science in hindi, arihant gk book 2021, arihant class 10 science pdf, lucent general science book, arihant all in one science class 9 pdf download, arihant gk 2022, arihant general knowledge 2022, arihant social science class 10 pdf download, arihant sample paper class 10 2021 science pdf download