Delhi Gk Questions 2023

0
53
delhi gk,delhi gk questions in hindi,delhi gk pdf,delhi gk in hindi,delhi gk book,delhi gk book pdf,delhi gk pdf in english,delhi gk book pdf download,delhi gk 2,south delhi gk,tata communications delhi gk,third wave coffee delhi gk 2,aqi delhi gk 1,delhi gk 1,delhi gk pdf for dsssb,delhi gk arihant pdf,delhi gk quiz in hindi,delhi gk pdf in hindi,wwics delhi gk photos,upkar delhi gk pdf,tata communications new delhi gk 1,naturals ice cream delhi gk 2,dt cinemas delhi gk 2,wwics delhi gk,delhi gk notes,wwics delhi gk reviews,delhi gk pdf download,madhuban hotel delhi gk 1,delhi gk 1 pin code,lit delhi gk,airbnb delhi gk 1,delhi gk pin code,arihant delhi gk book pdf,yo china delhi gk 1,wwics delhi gk new delhi, delhi,arihant delhi gk book pdf download,delhi gk area,gtc hotel delhi gk 2,delhi gk current affairs,new delhi gk 2 pin code,aqi delhi gk 2,delhi gk questions,delhi gk for dseu,arihant delhi gk,delhi gk market,delhi gk in hindi pdf 2017,new delhi gk 1 pin code,delhi gk questions in english,delhi gk in hindi pdf download,delhi gk 2 pin code,Gk Delhi 2023,Gk of Delhi 2023,Gk question of Delhi,Gk question on Delhi,delhi gk questions in english,delhi gk questions,delhi gk questions in hindi
delhi gk,delhi gk questions in hindi,delhi gk pdf,delhi gk in hindi,delhi gk book,delhi gk book pdf,delhi gk pdf in english,delhi gk book pdf download,delhi gk 2,south delhi gk,tata communications delhi gk,third wave coffee delhi gk 2,aqi delhi gk 1,delhi gk 1,delhi gk pdf for dsssb,delhi gk arihant pdf,delhi gk quiz in hindi,delhi gk pdf in hindi,wwics delhi gk photos,upkar delhi gk pdf,tata communications new delhi gk 1,naturals ice cream delhi gk 2,dt cinemas delhi gk 2,wwics delhi gk,delhi gk notes,wwics delhi gk reviews,delhi gk pdf download,madhuban hotel delhi gk 1,delhi gk 1 pin code,lit delhi gk,airbnb delhi gk 1,delhi gk pin code,arihant delhi gk book pdf,yo china delhi gk 1,wwics delhi gk new delhi, delhi,arihant delhi gk book pdf download,delhi gk area,gtc hotel delhi gk 2,delhi gk current affairs,new delhi gk 2 pin code,aqi delhi gk 2,delhi gk questions,delhi gk for dseu,arihant delhi gk,delhi gk market,delhi gk in hindi pdf 2017,new delhi gk 1 pin code,delhi gk questions in english,delhi gk in hindi pdf download,delhi gk 2 pin code,Gk Delhi 2023,Gk of Delhi 2023,Gk question of Delhi,Gk question on Delhi,delhi gk questions in english,delhi gk questions,delhi gk questions in hindi

Delhi Gk Questions 2023

Delhi Gk Questions 2023:- Are you ready to test your knowledge about the vibrant city of Delhi? Get ready for an exciting journey through the past, present, and future of this incredible metropolis! Brace yourself for mind-boggling trivia, fascinating facts, and intriguing insights into the heart and soul of Delhi.
From historical landmarks to cultural icons, from famous personalities to hidden gems, we’ve got it all covered in our Delhi GK Questions 2023! So, gear up and let’s dive into the enchanting world of Delhi, where every question is a gateway to discovering something new and exciting!
Question 1. By which amendment to the Constitution was Delhi and its city region given the special status of a National Capital Region (NCR)

(A) 58th Amendment
(B) 69th Amendment
(C) 72nd Amendment
(D ) 77. Amendment

Answer: (B) 69. Amendment

Q2. The total number of districts in Delhi is
(A) 9,
(B) 10,
(C) 11,
(D) 12,

Answer: (C) 11,

Q3. In what year was the Delhi High Court established?
(A) 1954
(B) 1962
(C) 1966
(D) 1972

Answer: (C) 1966

Q4. Who was the first Lieutenant Governor of Delhi
(A) Sundar Lal Khurana
(B) Mr.C. Pimputkar
(C) Baleshwar Prasad
(D) Aditya Nath Jha

Answer: (D) Aditya Nath Jha

Read more:- Science & Technology Current Affairs MCQs 2023

 

Q5. Who was the first Prime Minister of Delhi
(A) Chaudhary Brahm Prakash
(B) Gurmukh Nihal Singh
(C) Madan Lal Khurana
(D) Sahib Singh Verma

Answer: (A) Chaudhary Brahm Prakash

Question 6. In what year did Delhi become a Union Territory? Number. The constituencies of Delhi are
(A) 58,
(B) 62,
(C) 66,
(D) 70,

Answer: (D) 70,

Q8.From which year Delhi Metro started operations
(A) 2002
(B) 2005
(C) 2006
(D) 2009

Answer: (A) 2002

Read More:-GK questions and answers on G-20 Summit

Q9. Delhi University was founded in
(A) 1915
(B) 1922
(C) 1925
(D) 1933

Answer: (B) 1922

Q10. Who was the first Vice-Chancellor of Delhi University
(A) Rai Bahadur Ram Kishor
(B) Moti Sagar
(C) Hari Singh Gour
(D) Maurice Gwyer

Answer: (C) Hari Singh Gour

Q11. Who is the first woman chief minister of Delhi
(A) Sushma Swaraj
(B) Sheila Dikshit
(C) Meira Kumar
(D) Pratibha Patil

Answer: (A) Sushma Swaraj

Q12. Who is the longest serving Chief Minister of Delhi
(A) Chaudhary Brahm Prakash
(B) Madan Lal Khurana
(C) Sushma Swaraj
(D) Sheila Dikshit

Answer: (D) Sheila Dikshit

Read More:-240+ Human Diseases Mcq Objective Quetions 2023

Q13 .Who was the first Police Commissioner of New Delhi
(A) J.N. Chaturvedi
(B) Bajrang Lal
(C) P.S. Bhinder
(D) Arun Bhagat

Answer: (A) J.N Chaturvedi

Q14. In 2013, Delhi’s per capita income is ___________ the highest in the country
(A) First
(B) Second
(C) Third
(D) Fourth

Answer: (B) Second

Question 15 . Delhi is the __________ largest urban area in the world.
(A) First
(B) Second
(C) Third
(D) Fourth

Answer: (C) Third

Q16. Who planned the renowned marketplace of Chandni Chowk for Shah Jahan’s new capital Shahjahanabad
(A) Nur Jahan
(B) Roshan Ara
(C) Jahanara Begum
(D) Gulbadan Begum

Answer: ( C) Jahanara Begum

Read more:- GK Questions for Class 3

————————————  The End  ———————————————–
www.GKDuniya.in will refresh a lot more new positions and study materials and test refreshes, continue To visit and share our post of Gkduniya.in, So more individuals will get this. If you have any objections regarding this post, content, links, or notes, please get in touch with us at gkduniyacomplaintbox@gmail.com. You can also follow and subscribe to other social platforms. All social site links are in the subscribe tab and bottom of the page.
Important Links
You-tube :- GKDuniya9    
Instagram :- GKDuniya.in
Facebook :- GKDuniya.in
Twitter :- GKDuniya.in
Linked-in:- GKDuniya.in
Pinterest :- GKDuniya.in
Google Rank :- Gkduniya
Other website :- Gk.gkduniya.inDigitalrobot.inportfolio.gkduniya.in