General Knowledge On Assam 2023 | 150+ Assam GK questions and answers

1
2017
150+ General Knowledge On Assam 2023
150+ General Knowledge On Assam 2023

150+ General Knowledge On Assam 2023

150+ General Knowledge On Assam 2023 | Assam GK questions 2023: The Indian state of Assam is well-known for its Assam Silk and Assam Tea. Find out more fascinating facts about Assam in this article. The entire set of over 100+ Assam GK questions and answers for the year 2023 can be found below. This section will continue to be updated with General Knowledge Questions 2023 – Assam.

Assam GK questions for 2023: In our section on “Overall information questions and answers” for Assam, we focus on the state’s history, geography, socioeconomics, government and legislative issues, education, economy, and culture, among other things.

Assam GK questions 2023 | General Knowledge On Assam 2023

After Uttar Pradesh, which shares its border with nine states, it is the second state in India to be connected to multiple states. Assam is a state in Northeast India that is well-known for its silk and Assam tea.

We will discuss Assam’s history, geography, demographics, culture, economy, and some politics, among other topics, in this article. Learn interesting information about Assam by answering all of the questions in the General Knowledge section.

General Knowledge (GK) On Assam 2023

150+ General Knowledge On Assam 2023

1. Identify the states with which Assam shares a border?

Answer: Arunachal Pradesh, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Nagaland, Tripura, and West Bengal are the first seven states which Assam shares a border.

2. How big is Assam as a whole?

Answer: 78,438 km2.

3. How does Assam rank in comparison to other Indian states in terms of its area?

Answer: 16 (or 2.38 percent of the Nationwide Share).

4. With regard to land area, which nation can you compare to Assam?

Answer: Scotland

5. What number of Areas does Assam have?

Answer: 31 Regions (A/O 31st Dec 2022].

6. What number of Sub-Divisions does Assam have?

Answer: 78.

7. What is the capital of Assam?

Answer: Dispur

8. Which Assamese city is the largest?

Answer: Guwahati.

9. Which is Northeast India’s largest city?

Answer: Guwahati (Province: 328 km²).

10. When did Assam become its own state?

Answer: January 26, 1950

11. Which language is used in Assam?

Answer: Assamese.

12. Where is the Legislative Assembly of Assam?

Answer: Dispur.

13. Which constituencies make up Assam’s Legislative Assembly?

Answer: 126

14. How many Assembly seats have ST been allocated?

Answer: 16

15. How many Assembly seats have SC been allocated?

Answer: 8.

16. Which city is referred to as the Northeast’s Gateway?

Answer: Guwahati.

17. Are Assamese singers in demand?

Answer: Bhupen Hazarika, Zubeen Garg, Papon, Deeplina Deka, Vreegu Kashyap, and others

18. Which state lies to Assam’s north?

Answer: Pradesh of Arunachal.

19. Which states are to Assam’s south?

Answer: Tripura, Mizoram, and Meghalaya.

20. West of Assam, which state is it?

Answer: Bengal West.

21. Which states are to Assam’s east?

Answer: Manipur and Nagaland.

22. With which nations does Assam share a border?

Answer: Bangladesh and Bhutan.

23. IIT is the only one in Northeast India?

Answer: Indian Institute of Technology (IIT) Guwahati

24. The Assamese State Song goes by what name?

Answer: Apunar Desh, O Mur!

25. Barak Valley Plain is where?

Answer: Assam’s southern region.

26. Where can you find Kaziranga National Park?

Answer: Assam’s Kanchanjuri

27. Who is Assam’s Chief Minister?

Answer: Sarma Himanta Biswa

28. When did Sarbananda Sonowal become the Chief Minister of the state?

Answer: 2016

29. Who is Assam’s Health Minister?

Answer: Mahatma Keshab

30. Which Indian state produces the most tea in India?

Answer: Assam.

1 COMMENT

  1. […] FacebookTwitterPinterestWhatsAppLinkedinReddItEmailPrintTumblrTelegram Previous articleGeneral Knowledge On Assam 2023 | 150+ Assam GK questions and answers adminhttp://gkduniya.inAbout Gkduniya.in Gkduniya.in provides Online Study Material and Free Gk […]

Comments are closed.