India Gk In English – Bharat GK – India GK Question In English

0
243

India Gk In English – Bharat GK – India GK Question In English – India Gk- GK in English

India Gk In English – Bharat GK – India GK Question In English – India Gk- GK in English –  Important general knowledge questions related to India for all types of competitive exams SSC, IBPS Clerk, IBPS PO, RBI, TET etc. General knowledge questions related to India. Read all the general knowledge questions with answers asked in competitive exams related to India here.

1. The origin of the name Bharat is related to which glorious king of ancient times?

(A) Maharana Pratap
(B) Chandragupta Maurya
(C) Bharat Chakraborty
(D) Ashoka Maurya

Ans – c

2. Which is the largest city of India?

(A) Mumbai
(B) Kolkata
(C) Delhi
(D) Madras

Ans – a

3. Who is the largest state of India?

(A) Uttar Pradesh
(B) Maharashtra
(C) Rajasthan
(D) Madhya Pradesh

Ans -c

4. How many states are there in India?

(A) 28
(B) 29
(C) 36
(D) 15

Ans – a

5. Which is the longest river of India?

(A) Gandaki
(B) Kosi
(C) Brahmaputra
(D) Ganga

Ans -d

6. Which is the widest river of India?

(A) Brahmaputra
(B) Gomti
(C) Ganga
(D) Chambal

Ans – a

7. Which is the tallest tower in India?

(A) Charminar
(B) Qutub Minar
(C) Hanging tower
(D) Shaheed Minar

Ans -b

8. Which is the longest dam of India?

(A) Bhakra Dam
(B) Indira Sagar Dam
(C) Hirakud Dam
(D) Nagarjuna Sagar Dam

Ans – c

9. Which is the longest tunnel of India?

(A) Chennai – Naishari Tunnel
(B) Jawahar Tunnel
(C) Maliguda Tunnel
(D) Kamshet Tunnel

Ans – a

10. Which is the tallest statue of India?

(A) Harmandir Sahib
(B) Hampi
(C) Statue of Unity

Ans – c

www.GKDuniya.in will update many more new jobs study materials and exam updates, keep Visiting and share our post on Gkduniya.in, So more people will get this. This content and notes are not related to www.GKDuniya.in and if you have any objection over this post, content, links, and notes, you can mail us at gkduniyacomplaintbox@gmail.com
And you can follow and subscribe to other social platforms. All social site links are in the subscribe tab and bottom of the page.

Important Links

Particulars Official Links 
Related Links
Official Site
View more at website
You-tube
GKDuniya9
Instagram
GKDuniya.in,   IndiaDigitalHub
Facebook
GKDuniya.in
Apply Now
Apply Now
Get new updates
Click here