Hi companions,

khan sir Science Notes Pdf 2023 free download pdf:– Today we are sharing khan sir Science Notes Pdf 2023 free download pdf. This khan sir Science Notes Pdf 2023 free download pdf for impending assessment like SSC CGL, BANK, Rail routes, RRB NTPC, LIC AAO, and so on. 

Tests are beginning following a couple of months. In those tests, a great deal of inquiries are coming from khan sir Science Notes Pdf 2023 free download pdf, so khan sir Science Notes Pdf 2023 free download pdf Download is significant in all tests. In Our Gkduniya.in  Site giving you a Significant PDF of khan sir Science Notes Pdf 2023 free download pdf which is useful for understudies who getting ready for all such aggressive tests.
Normal inquiries are set in khan sir Science Notes Pdf 2023 free download pdf Download which has been assembled in many assessments, you can download this PDF Notes basically by tapping on the Download Button at the base. Gkduniya.in is an internet based Instructive Stage, where you can download free PDF for UPSC, SSC CGL, BANK, Rail lines, RRB NTPC, LIC AAO, and numerous different tests.
There are around 20-25 inquiries in every Administration Tests connected with GK Inquiries in English and you can settle 18-20 inquiries out of them effectively by perusing these Notes of khan sir Science Notes Pdf 2023 free download pdf. The total PDF of khan sir Science Notes Pdf 2023 free download pdf Download is connected beneath for your reference, which you can download by clicking at the Download Button Gkduniya.in will refresh a lot more new pdfs and concentrate on materials and test refreshes, continue To visit and share our post, So more individuals will get this.

Biology GK Questions

Q. The best source of iodine is – Algae
Q. An essential element in the formation and maintenance of bones and bones – Calcium
Q. Audio-capillary anemia disease is caused due to the abnormality of – Red blood cell
Q. Which are the two sources of abundant food protein – Soybean and Groundnut
Q. In addition to proteins and carbohydrates in milk, other nutritional elements include –Ca and KQ
Q. The element present in both cement and bones is – calcium
Q. Deficiency of which causes anemia – Iron
Q. Which vitamin is related to blood clotting – Vitamin K
Q. What is the percentage of oxygen in human body on average – 50%
Q. Which is the highest amount in spinach leaves – Iron
Q. Most iron is found in – Green leafy vegetables
Q. The medicine which increases the absorption of urine is called – Diuretic
Q. Which part of the body is affected by typhoid – Intestines
Q. The protozoa responsible for dysentery is – Entamoeba
Q. The disease of distant vision of the eyes is caused by – Due to the shortening of the eyeball
Q. What is the cause of cholera – bacterium
Q. ELISA test is done to check whom – AIDS
Q. Avian influenza virus is represented by – H5N1
Q. The deficiency of which causes tooth decay – Fluorine
Q. Barium meal is used – for X-ray of the esophagus
Q. Which imaging device is used to detect kidney stones – CT Scan
Q. Pan fried food sources are cancer-causing since they are rich in –
Q of fat. The poisoning of which heavy object causes liver cirrhosis – Copper
Q. Inadequate supply of blood in the body is called – ischemia

Most Important / Top 100 Biology One Liner Questions in Hindi

1. What is the study of cancer diseases called?
Answer – Organology
2. Longest cell in the body?
Answer – Nerve cells
3. The main material of which teeth are made?
Answer –
4. The shape of which animal is like a slipper of dentine?
Answer – Paramecium
5. Earthworm has eyes?
Answer – None
6. Carrot is the source of which vitamin?
Answer – Vitamin A
7. In which substance protein is not found?
Answer – Rice
8. What is the approximate weight of human brain?
Answer – 1350 gm
9. The metal found in blood is
Answer – Iron 10. Which iron
provides nutrients for the growth of new tissues in the body?
Answer – Cheese
11. In which language did the word Botany originate?
Answer – Greek
12. Which is the largest gland of the body?
Answer – Liver
13. Which hormone is secreted by the female genital organ in humans?
Answer – Relaxin
14. Voluntary movements in humans are controlled by?
Answer – Cerebrum
15. Where is the body temperature controlled?
Answer – Hypothalamus
16. In amoeba food is ingested by whom?
Ans – Protopod
17. Which enzyme is found in saliva?
Answer – Tylin
18. The process by which a person inhales and exhales is?
Answer – Respiration
19. What does the cell usually use for energy production?
Answer – Glucose
20. By which reaction in the plant oxygen reaches the cells from the external environment?
Answer – Diffusion
www.GKDuniya.in will update many more new jobs and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post of Gkduniya.in, So more people will get this. This content and notes are not related to www.GKDuniya.in and if you have any objection over this post, content, links, and notes, you can mail us at gkduniyacomplaintbox@gmail.com And you can follow and subscribe to other social platforms. All social site links are in the subscribe tab and bottom of the page.

                         Important Links

Official Links   ———————————————————-   Related Links
You-tube           ———————————————————-   GKDuniya9
Instagram        ———————————————————-   GKDuniya.in,   IndiaDigitalHub
Facebook         ———————————————————-   GKDuniya.in
Twitter              ———————————————————-   GKDuniya.in
Linkedin           ———————————————————-   GKDuniya.in
Pinterest          ———————————————————-   GKDuniya.in
other site          ———————————————————-   Indiadigitalhub.com
Gew updates    ———————————————————-  Click Here