e ads

Top 30 Morden Physics 2023 Important Questions And Answers

Hello friends, welcome to our website!!

Today we have brought you Physics Notes in Hindi PDF Free Download (भौतिक विज्ञान नोट्स PDF) free PDF. This Morden Physics 2023 Teaching PDF has handwritten notesPhysics Notes PDF contains all the useful facts that are asked in government job exams. This Physics (Physics) By doing Notes PDF in Hindi and English, you can get useful informative information about Physics.

This Handwritten Notes of Physics | Physics Notes in Hindi for competitive exams can be downloaded for free by clicking on the green button given below. This Physics Notes PDF is given to download for the students preparing for government job exams. 

Right now we have all the PDFs related to the subject of Physics, we are making them available to you in this post! And further, all the PDFs related to the subject of Physics will come to us, their link will also be added to this post, so all of you are requested to save this post in your browser’s BOOKMARK, and keep checking!

Morden Physics Important Questions And Answers

Q1. What is the atomic number of an element?
Ans. number of protons in the nucleus
Q2. Energy is created by the Sun?
Ans. by nuclear fusion
Q3. Which has a negative charge?
Ans. -Particle
Q4. The difference between a nuclear reactor and an atomic bomb is that
Ans. The chain reaction in a nuclear reactor is controlled while in an atomic bomb it is uncontrolled.
Q5. An alpha particle has two units of positive charge. Its mass is approximately equal to?
Ans. of a helium atom
Q6. Cobalt-60 is commonly used in radiation therapy because it emits
Ans. gamma rays
Q7. are you in the nucleus of an atom?
Ans. protons and neutrons
Q8. What is the mass number of an element whose atom has two protons, two neutrons, and two electrons?
Ans. 4
Q9. is the size of the nucleus?
Ans. 10-15 m
Q10. Who discovered Positron?
Ans. Anderson
Q11. The number of protons in the nucleus of a hydrogen atom is?
Ans. One
Q12. Electron was discovered?
Ans. Thomson has
Q13. Neutron was discovered?
Ans. Chadwick
Q14. A LASER beam is always
Ans. diverging beam
Q15. A beam of light that is highly directional is called a?
Ans. Laser

Read More:- Morden Physics 2023 Important Questions And Answers Part – 2

Q16. Do protons live in an atom?
Ans. inside the nucleus
Q17. carries electrons?
Ans. one unit negative charge
Q18. Isotopes, in atoms –
Ans. have the same number of protons
Q19. Atoms that have the same atomic number but different atomic masses are called?
Ans. isotopes
Q20. Why is nuclear fusion also called thermonuclear reaction?
Ans. fusion produces a lot of heat
Q21. Radiocarbon dating is used to determine the age of
Ans. of fossils
Q22. What is a nuclear reactor?
Ans. heavy water pond
Q23. By which method is the age of the earth determined?
Ans. uranium method
Q24. Isotopes are atoms of the same element whose –
Ans. different atomic mass but same atomic number
Q25. An isotope of an atomic nucleus is a nucleus in which –
Ans. The same number of protons, but a different number of neutrons
Q26. Two elements having a different number of electrons but the same mass number are called
Ans. burdensome
Q27. Where are nuclear piles used?
Ans. in the operation of thermonuclear fusion
Q28. Whose unit is it named?
Ans. of radioactivity
Q29. Which material is used in the fabrication of transistors?
Ans. silicone
Q30. The semiconductor chip used in an integrated circuit is made of?
Ans. silicone
www.GKDuniya.in will update many more new jobs and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post of Gkduniya.in, So more people will get this. This content and notes are not related to www.GKDuniya.in and if you have any objection over this post, content, links, and notes, you can mail us at gkduniyacomplaintbox@gmail.com And you can follow and subscribe to other social platforms. All social site links are in the subscribe tab and bottom of the page.
                         Important Links
Official Links   ———————————————————-   Related Links
You-tube           ———————————————————-   GKDuniya9
Instagram        ———————————————————-   GKDuniya.in,   IndiaDigitalHub
Facebook         ———————————————————-   GKDuniya.in
Twitter              ———————————————————-   GKDuniya.in
Linkedin           ———————————————————-   GKDuniya.in
Pinterest          ———————————————————-   GKDuniya.in

 

Google Rank   ———————————————————-   Gkduniya