Important Number Series – Type 1 Question And Answer for Comparative Exam

0
14
Important Number Series - Type 1 Question And Answer for Comparative Exam
Important Number Series - Type 1 Question And Answer for Comparative Exam
अपनी भाषा में पड़ने के लिए यह पे अपनी भाषा को चुने [google-translator]

Important Number Series – Type 1 Question And Answer for Comparative Exam 

Find out what should come in place of the Question mark (?) in the following number series
Q1.    4, 9, 19, 34,?
(A) 39
(B) 54
(C) 69
(D) 82
Answer: (B) 54 Add an additional 5 to each number
Q2.    1, 6, 13, 22, 33, ?
(A) 43
(B) 44
(C) 45
(D) 46
Answer: (D) 46 Add numbers in the series of 5, 7, 9, and 11…
Q3.    5, 8, 6, 9, 7,?
(A) 10
(B) 11
(C) 12
(D) 15
Answer: (A) 10 Each alternating number is an addition of 1
Q4.    2, 5, 11, 23, 47, ?
(A) 63
(B) 86
(C) 95
(D) 118
Answer: (C) 95 Numbers are added by 3X1=3, 3X2=6, 6X2=12, 12X2=24,….
Q5.    36, 34, 30, 28, 24, ?
(A) 20
(B) 22
(C) 21
(D) 18
Answer: (B) 22 Numbers are subtracted by 2 and 4 alternately
Q6.    63, 63, 50, 50, 37, 37, ?
(A) 23
(B) 25
(C) 24
(D) 27
Answer: (C) 24 Each repeated number is subtracted by 13
Q7.    2, 6, 18, 54,?
(A) 84
(B) 112
(C) 146
(D) 162
Answer: (D) 162 Each number is the multiplication of 3 with the previous number
Q8.    1, 8, 27, 64,?
(A) 86
(B) 112
(C) 125
(D) 146
Answer: (C) 125 Each number is cubes of 1,2,3…. serially
Q9.    7.5, 6.8, 6.1, 5.4,?
(A) 4.9
(B) 4.7
(C) 4.3
(D) 3.9
Answer: (B) 4.7 Each number is the subtraction of 0.7 from the previous number
Q10.    0, 6, 24, 60, ?, 210
(A) 92
(B) 108
(C) 120
(D) 148
Answer: (C) 120 0X1X2=0, 1X2X3=6, 2X3X4=24, 3X4X5=60,…
Q11.    1, 3, 4, 7, 11, 18, 29, ?
(A) 31
(B) 39
(C) 43
(D) 47
Answer: (D) 47 Each number is the addition of the previous two numbers
Q12.    975, 864, 753, 642, ?
(A) 431
(B) 314
(C) 531
(D) 532
Answer: (C) 531 Each number is the subtraction of 111
Q13.    8, 24, 12, ?, 18, 54
(A) 28
(B) 36
(C) 46
(D) 38
Answer: (B) 36 8X3=24, 12X3=36, 18X3=54
Q14.    9, 61, 52, 63, 94, ?
(A) 18
(B) 46
(C) 19
(D) 42
Answer: (B) 46
9–>9=3², 61–>16=4², 52–>25=5², 63–>36=6²….
Q15.    5, 17, 37, 65, ?, 145
(A) 95
(B) 97
(C) 99
(D) 101
Answer: (D) 101 2²+1=5, 4²+1=17, 6²+1=37, 8²+1=65, 10²+1=101,….
www.GKDuniya.in will update many more new jobs and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post of Gkduniya.in, So more people will get this. This content and notes are not related to www.GKDuniya.in and if you have any objection over this post, content, links, and notes, you can mail us at gkduniyacomplaintbox@gmail.com
And you can follow and subscribe to other social platforms. All social site links in the subscribe tab and bottom of the page.

Important Links

 

Particulars Official Links  Related Links
Official Site

View more at website

You-tube

GKDuniya9

Instagram

GKDuniya.in,   IndiaDigitalHub

Facebook

GKDuniya.in

Another site visit

Indiadigitalhub.com

Get new updates
Click here