Home GK Top 50 Physics Notes in Hindi & English PDF Free Download 2023

Top 50 Physics Notes in Hindi & English PDF Free Download 2023

0
150
physics handwritten notes in Hindi pdf,physics class 12 notes pdf download 2022,class 12 physics notes pdf in hindi,11th physics notes in hindi pdf free download,tgt physics notes in hindi pdf,physics handwritten notes in hindi pdf, class 12,physics class 12 chapter 1 notes in hindi pdf download,physics notes for class 12 pdf in hindi up board download, Top 50 Physics Notes in Hindi & English PDF Free Download
physics handwritten notes in Hindi pdf,physics class 12 notes pdf download 2022,class 12 physics notes pdf in hindi,11th physics notes in hindi pdf free download,tgt physics notes in hindi pdf,physics handwritten notes in hindi pdf, class 12,physics class 12 chapter 1 notes in hindi pdf download,physics notes for class 12 pdf in hindi up board download, Top 50 Physics Notes in Hindi & English PDF Free Download

Top 50 Physics Notes in Hindi & English PDF Free Download 2023

Top 50 Physics Notes:- Today we have brought you Physics Notes in Hindi PDF Free Download (भौतिक विज्ञान नोट्स PDF) free PDF. This Morden Physics 2023 Teaching PDF has handwritten notesPhysics Notes PDF contains all the useful facts that are asked in government job exams. This Physics (Physics) By doing Notes PDF in Hindi and English, you can get useful informative information about Physics.

Physics Most Important Questions And Answers

Q1. What is the unit of measurement of ampere?
Ans. Electric current
Q2. What is the decibel unit used for?
Ans. to measure the intensity of sound
Q3. In which units can we measure food energy?
Ans. in calories
Q4. Joule is the unit?
Ans. of Energy
Q5. What is the unit of lumen?
Ans. of flame flux
Q6. What is the unit of electrical quantity?
Ans. ampere
Q7. The SI unit of Young’s modulus of elasticity is?
Ans. newton/m2
Q8. When was the International System of Units implemented?
Ans. In 1971 AD
Q9. What is the unit of power of the lens in the SI system?
Ans. diopter
Q10. What is the unit of pressure?
Ans. Pascal
Q11. What is the unit of work?
Ans. joule
Q12. Candela is the unit?
Ans. luminous intensity
Q13. ‘Curie’ is the name of whose unit?
Ans. of radioactivity
Q14. What does angstrom measure?
Ans. wavelength
Q15. Who told Newton that all objects have gravitated towards the earth?
Ans. Brahmagupta
Q16. A light year is a unit?
Ans. of distance
Q17. What is the measure of inertia?
Ans. Mass
Q18. If a clock oscillating with a pendulum is moved from the earth to the moon, the clock will be?
Ans. Tired
Q19. Are scientists related to buoyancy?
Ans. Archimedes
Q20. The amount of buoyancy obtained by a solid partially or fully immersed in a liquid depends on?
Ans. on the amount of liquid displaced by the solid

Read More: – General / Morden physics

Q21. What is the reason why a piece of iron does not float on the surface of the water?
Ans. The weight of water displaced by iron is less than the weight of iron.
Q22. What is produced by the use of photovoltaic cells and the conversion of energy?
Ans. of light energy
Q23. When we sit on a seat with a rubber mattress or lie down on the mattress, its shape changes. found in such substances?
Ans. potential energy
Q24. is the force product?
Ans. mass and acceleration
Q25. When a person lands on the moon, present in his body are –
Ans. Weight decreases and volume remains unchanged
Q26. What quantities are velocity, momentum, and angular velocity?
Ans. vector quantity
Q27. have energy?
Ans. scalar quantity
Q28. What is the reason for the floating of clouds in the atmosphere?
Ans. density
Q29. What part of the iceberg floating in the sea remains above the surface of the sea?
Ans. 1/10
Q30. When a boat enters the sea from a river
Ans. rises slightly
Q31. What is the maximum density of water?
Ans. at 4°C
Q32. What is the property of a body called by which it opposes any change in the state of rest or uniform motion in a straight line?
Ans. inertia
Q33. Newton’s first law is called?
Ans. law of inertia
Q34. Parsec is the unit?
Ans. of distance
Q35. Will remain unchanged when the quantity of the object changes?
Ans. density
Q36. Why does a swimmer find it easier to swim in seawater than in a river?
Ans. The density of seawater is higher than that of ordinary water.
Q37. If the mass of the earth remains the same and the radius decreases by 1%, then the value of ‘g’ at the surface of the earth is –
Ans. will increase by 2%
Q38. Why does water boil at a temperature below 100°C at high altitudes?
Ans. As the atmospheric pressure decreases, the boiling point comes down.
Q39. What will be the dimension of the ratio of angular momentum and linear momentum?
Ans. M°L’T°
Q40. If we move from the equator towards the poles, then the value of g is –
Ans. grows.
Q41. body weight –
Ans. is maximum at the poles
Q42. An astronaut can jump higher on the Moon than on the Earth because
Ans. The force of gravity on the lunar surface is very small as compared to the earth’s surface.
Q43. based on Bernoulli’s theorem?
Ans. on energy conservation
Q44. An iron needle floats on the surface of the water. What is the reason for this phenomenon?
Ans. surface tension
Q45. The absorption of ink by the blotting paper is involved in?
Ans. capillary reaction phenomenon
Q46. When a stone is brought from the surface of the moon to the earth, then
Ans. Its weight will change, but not the mass
Q47. When does a person sitting in a lift feel that his weight is more?
Ans. when the lift is going up at an accelerated rate
Q48. If a person pushes a wall but fails to displace it, then what does he do?
Ans. no work
Q49. A person climbing a hill leans forward, why?
Ans. for power conservation
Q50. The Leaning Tower of Pisa does not fall even though it is tilted because
Ans. The vertical line passing through its center of gravity passes through the base.
www.GKDuniya.in will update many more new jobs and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post of Gkduniya.in, So more people will get this. This content and notes are not related to www.GKDuniya.in and if you have any objection over this post, content, links, and notes, you can mail us at gkduniyacomplaintbox@gmail.com And you can follow and subscribe to other social platforms. All social site links are in the subscribe tab and bottom of the page.
                         Important Links
Official Links   ———————————————————-   Related Links
You-tube           ———————————————————-   GKDuniya9
Instagram        ———————————————————-   GKDuniya.in, 
Facebook         ———————————————————-   GKDuniya.in
Twitter              ———————————————————-   GKDuniya.in
Linkedin           ———————————————————-   GKDuniya.in
Pinterest          ———————————————————-   GKDuniya.in
Google Rank   ———————————————————-   Gkduniya
Tags:- physics handwritten notes in Hindi pdf,physics class 12 notes pdf download 2022,class 12 physics notes pdf in hindi,11th physics notes in hindi pdf free download,tgt physics notes in hindi pdf,physics handwritten notes in hindi pdf, class 12,physics class 12 chapter 1 notes in hindi pdf download,physics notes for class 12 pdf in hindi up board download