Weekly Current Affairs PDF Download 1 to 6 january 2022

1
86
2021 Current Affairs, gkduniya, Weekly Current Affairs PDF Download , gkduniya
2021 Current Affairs, gkduniya, Weekly Current Affairs PDF Download , gkduniya
अपनी भाषा में पड़ने के लिए यह पे अपनी भाषा को चुने [google-translator]

01 January 2022 Current Affairs to 0 January 2022 Current Affairs:

Weekly Current Affairs PDF Download 25 to 30 january 2022 – gkduniya.in 01 January 2022 Current Affairs to 0 January 2022 Current Affairs: In this post, we share every day refreshed Current Affairs. This point is the main piece of every single serious test. This multitude of posts are extremely generally significant for every one of the competitors who are planning for the cutthroat test.

Current Affairs 01 January 2022

Ques 1. Which IIT has arisen as the best establishment under the classification “CFTIs, Central Universities, and Institutions of National Importance” in ARIIA 2021?
Ans. IIT Madras
Ques 2. The Governor of which realm has introduced the street named Prime Minister Modi?
Ans. Sikkim
Ques 3. Who has turned into the fifth Indian bowler to take 200 wickets in the Test?
Ans. Mohammed Shami
Ques 4. Which state has been on top in carrying out the Shyama Prasad Mookerjee Ruben Mission?
Ans. Telangana
Ques 5. Violet Barua has as of late turned into the primary lady Inspector General of which realm police?
Ans. Assam
Ques 6. Durga Shankar Mishra has turned into the new Chief Secretary of which realm?
Ans. Uttar Pradesh
Ques 7. Who will seat the Counter-Terrorism Committee in January 2022?
Ans. India
Ques 8. Which nation has presented the world’s first double turn vehicle?
Ans. Japan
Ques 9. Who has been organized as the following Permanent Representative of India to the United Nations Conference on Disarmament in Geneva?
Ans. Anupam Rai
Ques 10. Which bank has begun Green Fixed Deposit?
Ans. IndusInd Bank

Current Affairs 02 January 2022

Ques 1. Which state has been announced as a “upset region” by the focal government for 6 additional months under the AFSPA Act?
Ans. Nagaland
Ques 2. Which has turned into the most downloaded application on the planet in the year 2021?
Ans. Tik Tok
Ques 3. Which realm has accomplished the objective of applying the main portion of Kovid to 100 percent of the populace?
Ans. Telangana
Ques 4. Which decoration has Nitesh Kumar won in the fourth Para-Badminton National Championship held in Bhubaneswar, Odisha?
Ans. Gold
Ques 5. IAS Praveen Kumar has been named as the Director-General and CEO of which organization?
Ans. Indian Institute of Corporate Affairs
Ques 6. Which state has endorsed Rs 15381 crore for Jal Jeevan Mission?
Ans. Madhya Pradesh
Ques 7. Which country has been incorporated as another part by the BRICS New Development Bank?
Ans. Egypt
Ques 8. Which Indian bowler has finished a Hundred wickets on unfamiliar soil?
Ans. Jasprit Bumrah
Ques 9. Who has been organized as the new Permanent Representative of India to the United Nations Conference on Disarmament?
Ans. Anupam Ray
Ques 10. The new magistrate of which Kolkata Police has been delegated?
Ans. Vineet Kumar Goel

Current Affairs 03 January 2022

Ques 1. As of late which individual has been respected with the Tansen Samman?
Ans. Pt. Satish Vyas
Ques 2. Who has been accepted as Executive Director in Bank of Maharashtra?
Ans. Ashish Pandey
Ques 3. Indira Joseph Venniyur died as of late, she was connected with which field?
Ans. News Announcer
Ques 4. Who has begun the 100-day understanding effort “Padhe Bharat”?
Ans. Dharmendra Pradhan
Ques 5. With whom has the Pimpri Chinchwad Municipal Corporation, Pune consented to an arrangement for the co-production of India’s first Social Impact Bond (SIB)?
Ans. UNDP
Ques 6. Which state has supported Rs 9544 crore for Jal Jeevan Mission?
Ans. Jharkhand
Ques 7. Confederation of Indian Industry has requested to remember the travel industry for which plan?
Ans. seventh
Ques 8. Who has praised its 64th Foundation Day on 1 January 2022?
Ans. DRDO
Ques 9. Who has been named as the new Chairman and CEO of the Railway Board?
Ans. VK Tripathi
Ques 10. As of late who has declared the champs under ASHA-India?
Ans. Narendra Modi

Current Affairs 04 January 2022

Ques 1. As of late who has been made the MD and CEO of Jammu and Kashmir Bank.
Ans. Baldev Prakash
Ques 2. America has removed Ethiopia and which country from the obligation deregulation program?
Ans. Mali Guinea
Ques 3. As of late who has gotten the Mumbai Press Club’s RedInk Award 2020?
Ans. Danish Siddiqui (Posthumous)
Ques 4. Which nation has turned into the 6th country on the planet to report in excess of 10 million Kovid 19 contaminations?
Ans. France
Ques 5. To whom has SBI Card as of late been restricted for card tokenization?
Ans. With Paytm
Ques 6. Which state’s High Court has turned into the country’s first paperless court?
Ans. Kerala
Ques 7. Which nation has India crushed as of late in the last of the Under-19 Asia Cup 2021?
Ans. Sri Lanka
Ques 8. Sahitya Akademi has Elected Daya Prakash Sinha for Sahitya Akademi Award 2021 for which language?
Ans. Hindi
Ques 9. Which organization has as of late obtained a 100% stake in Ellis India and Green Investment?
Ans. Tech Mahindra
Ques 10. Where has the “Privilege to Pee” crusade been sent off to work on the state of public latrines?
Ans. Maharashtra

Current Affairs 05 January 2022

Ques 1. Which nation’s Prime Minister has declared his acquiescence?
Ans. Sudan
Ques 2. As of late which nation has assumed control over the administration of the European Union for the following a half year.
Ans. France
Ques 3. Who has taken over as the Chief boss of Vistara Airlines?
Ans. Vinod Kannan
Ques 4. As of late SEBI has reconstituted its essential market warning board, which has been selected as the executive of this council.
Ans. S Sahu
Ques 5. Which realm has turned into the country’s first sans lpg sans smoke state?
Ans. Himachal Pradesh
Ques 6. What is the epithet of Pakistani cricketer Mohammad Hafeez?
Ans. The Professor
Ques 7. Which country’s cricketer Muhammad Hafeez has resigned from global cricket?
Ans. Pakistan
Ques 8. As of late, a board of trustees has been comprised to analyze the Bill connected with raising the legitimate time of marriage (Prohibition of Child Marriage Amendment Bill, 2021), who has been made the director of this panel.
Ans. Sushmita Dev (TMC MP)
Ques 9. Which Indian female player has been announced the best player of this season?
Ans. Smriti Mandhana
Ques 10. As of late in which country another variation of Kovid-19 “IHU (B.1.640.2)” has been found.
Ans. In France

Current Affairs 06 January 2022

Ques 1. When is World Braille Day celebrated?
Ans. 04 January
Ques 2. As of late who has sent off NEET 3.0?
Ans. Training Minister Dharmendra Pradhan
Ques 3. Which nation has found the new variation IHU of Covid 19?
Ans. France
Ques 4. Who has as of late won the Ramnath Goenka Award for Photo Journalism?
Ans. Zeeshan-e-Latif
Ques 5. Which then Vice-Admiral of the Navy associated with the 1971 conflict has kicked the bucket at 100 years old?
Ans. S H Sharma
Ques 6. As of late who has sent off India’s first auto ETF?
Ans. Nippon India MF
Ques 7. Who has assumed control over the chairmanship of G7 to have the culmination this year?
Ans. Germany
Ques 8. As of late who has sent off India’s first digital currency list – IC15.
Ans. Cryptowire
Ques 9. India has welcomed what number of countries to partake in the global maritime exercise MILAN?
Ans. 46
Ques 10. As of late who is the main kid without marriage region of Odisha state?
Ans. Ganjam District

www.GKDuniya.in will update many more new jobs and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post of Gkduniya.in, So more people will get this. This content and notes are not related to www.GKDuniya.in and if you have any objection over this post, content, links, and notes, you can mail us at gkduniyacomplaintbox@gmail.com
And you can follow and subscribe to other social platforms. All social site links in the subscribe tab and bottom of the page.

Important Links

Particulars Official Links Related Links
Official Site View more at website
You-tube GKDuniya9
Instagram GKDuniya.in, IndiaDigitalHub
Facebook GKDuniya.in
Another site visit Indiadigitalhub.com
Get new updates Click here

 

Tags: current affairs, current affairs today, current affairs of today, current affairs in Hindi, current affairs Hindi, current affairs gk today, current affairs daily, current affairs Hindi today, current affairs today in Hindi, current affairs 2022 in Hindi, current affairs gk, gk with current affairs, current affairs 2022 pdf, current affairs for UPSC, current affairs UPSC

1 COMMENT

Comments are closed.