Latest 01 March 2022 to 05 March 2022 Current Affairs

0
68
Current Affairs January 2022, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs cloud, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent
Current Affairs January 2022, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs cloud, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent
अपनी भाषा में पड़ने के लिए यह पे अपनी भाषा को चुने [google-translator]

Current Affairs 01 March 2022

current affairs 2022 in Hindi pdf:- 01 March 2022 to 05 March 2022 Current Affairs: In this post, we share every day refreshed Current Affairs. This subject is the main piece of every serious test. This multitude of posts are exceptionally generally significant for every one of the up-and-comers who are getting ready for the cutthroat test.

current affairs 2022 in Hindi pdf

Current Affairs 01 March 2022

Ques 1. Shri Narayan Rane has as of late reported the foundation of MSME Technology Center in Sindhudurg of which realm?
Ans. Maharashtra
Ques 2. Who won the gold award in Moscow Wushu Stars Championship?
Ans. Saadia Tariq
Ques 3. Standard Chartered has restricted with whom to send off the stage for the installments foundation of the carrier business?
Ans. Worldwide Air Transport Association
Ques 4. Who won the gold award for India in Strandja Memorial Boxing?
Ans. Nikhat Zareen
Ques 5. At which spot did the Bangladesh-India Cultural Meet finish up?
Ans. Government
Ques 6. Which of the accompanying service has as of late given a notice to alter Rule 93 of the Central Motor Vehicles Rules 1989?
Ans. Service of Road Transport and Highways
Ques 7. ‘Meri Policy, Mere Haath’ drive was sent off by?
Ans. Narendra Singh Tamari
Ques 8. The Union Cabinet has as of late endorsed the execution of which service’s Ayushman Bharat Digital Mission for a very long time with a spending plan of Rs 1,600 crore?
Ans. Service of Health and Family Welfare
Ques 9. Interesting Disease Day is seen on which day?
Ans. February 28
Ques 10. Practice Dharma Guardian 2022 is India’s tactical preparation practice with which country?
Ans. Japan

Current Affairs 02 March 2022

Ques 1. When has National Science Day been commended as of late?
Ans. 28 February
Ques 2. Which level of unfamiliar venture has been endorsed by the Union Cabinet in LIC’s IPO?
Ans. 20%
Ques 3. Which service has as of late sent off the “Language Certificate Selfie” crusade with a mean to advance multilingualism?
Ans. Service of Education
Ques 4. As of late the main sunlight based power plant of Indian Railways has been sent off in Bina for Indian Railways in which state?
Ans. Madhya Pradesh
Ques 5. Madhabi Puri Buch has been designated as the new director of which service instead of Ajay Tyagi?
Ans. SEBI
Ques 6. Which High Court has as of late guided the state government to frame a board for wetlands?
Ans. Tripura High Court
Ques 7. Which day is praised entire over the world on first March?
Ans. world common guard day
Ques 8. Which realm government has reported a spending plan of Rs 10 crore to advance camel raising?
Ans. Rajasthan
Ques 9. Which of the accompanying country has turned into the main country on the planet to approve the utilization of the plant-based COVID-19 antibody?
Ans. Canada
Ques 10. Which is the central command of the (IAEA) International Atomic Energy Agency?
Ans. Vienna
Ques 1. India pulled out from which of these multilateral activities in 2022 in the midst of a developing emergency in Ukraine?
Ans. cobra fighter

03 March 2022 Current Affairs

Ques 1. DRDO effectively tried the dissemination tech of Quantum between?
Ans. Vidyanchal and Prayagraj
Ques 2. Who has obliterated the world’s biggest airplane ‘Maria’?
Ans. Russia
Ques 3. Who has been named by the Union Government as the CEO of the new National e-Governance Division?
Ans. Abhishek Singh
Ques 4. Who has arrived at the top in the men’s ATP positioning?
Ans. Daniil Medvedev
Ques 5. When is National Protein Day celebrated?
Ans. February 27
Ques 6. Which country India is directing a joint military exercise Videsh, EX DHARMA GUARDIAN-2022 in Karnataka?
Ans. Japan
Ques 7. Which nation has turned into the biggest beneficiary of the US COVID immunization?
Ans. Bangladesh
Ques 8. Under which mission did India clear 219 individuals from war-impacted Ukraine in February 2022?
Ans. Activity Ganga
Ques 9. Who has initiated Industry Connect 2022?
Ans. Dr. Mansukh Mandviya
Ques 10. ExCobra Warrior 22 air exercise will be directed among India and which country?
Ans. UK
Ques 11. Which level of unfamiliar venture has been endorsed by the Union Cabinet in LIC’s IPO?
Ans. 20
Ques 12. India and which nation has reestablished the reciprocal trade plan?
Ans. Japan
Ques 13. Association Minister Sarbananda Sonowal has introduced the Nikarshan Sadan Dredging Museum in the DCI grounds of which city?
Ans. Visakhapatnam
Ques 14. Did IOC pull out the top Olympic distinction from the President of which country?
Ans. Russia
Ques 15. Irritable has projected India’s development rate to be what percent in the current monetary year 2022?
Ans. 9.5%

Current Affairs 04 March 2022

Ques 1. Ukraine imparts a line to what number of EU part nations?
Ans. Four
Ques 2. Where will the ‘Surajkund Handicrafts Mela’ be coordinated?
Ans. Haryana
Ques 3. Who has initiated Arogya Vanam at Rashtrapati Bhavan?
Ans. Ramnath Gobind
Ques 4. In which state PNB Housing has begun a watershed improvement project?
Ans. Rajasthan
Ques 5. When is World Wildlife Day celebrated?
Ans. Walk 3
Ques 6. Bank of Maharashtra has as of late sent off “Undertaking Banksakhi” in which state?
Ans. Odisha
Ques 7. Which nation’s automated submarine has made the world’s most unfathomable plunge to the lower part of the sea?
Ans. China
Ques 8. What number of seats were casted a ballot in the 6th period of UP decisions 2022?
Ans. 57
Ques 9. Who has begun the Women’s Manoraksha Project?
Ans. Smriti Irani
Ques 10. The self-portrayal of the Chief Minister of which state ‘Ungliel Oruvan’ has been delivered?
Ans. Tamil Nadu
Ques 11. Which country’s application to join the EU has been endorsed?
Ans. Ukraine

Current Affairs 05 March 2022

Ques 1. In which valley Himachal Pradesh will get its first Biodiversity Park at an expense of ₹ 1 crore?
Ans. Beulah Valley
Ques 2. Which realm government has proclaimed the whole state as an upset region?
Ans. Assam
Ques 3. Dr. Jitendra Singh has sent off International Monsoon Project Office in which IITM?
Ans. IITM Pune
Ques 4. Who has been reappointed as the President of the International Olympic Committee (IOC)?
Ans. Emma Terho
Ques 5. Where will the Indian Air Force direct the ‘Vayushakti Exercise’?
Ans. Rajasthan
Ques 6. ‘Roorkee Water Conclave’ has been coordinated by IIT Roorkee in relationship with which foundation?
Ans. Public Institute of Hydrology
Ques 7. Who has topped as far as the quantity of very rich people populace all around the world?
Ans. USA
Ques 8. As indicated by the authority figures of the public authority, what is the quantity of kids impacted by Kovid in India?
Ans. 1.54 lakh
Ques 9. Who among the accompanying has won the Mexican Open held in Acapulco, Mexico?
Ans. Rafael Nadal
Ques 10. Which state government has comprised a board to reestablish the old annuity plot?
Ans. Himachal Pradesh
Ques 11. With whom has Mahindra joined forces for computerized change?
Ans. Google Cloud
Ques 12. Who has as of late introduced a recently evolved “Arogya Vanam” at the Presidential Estate in New Delhi?
Ans. Smash Nath Kovind
Ques 13. Where has the third version of NIC Tech Conclave been introduced?
Ans. New Delhi
Ques 14. Which day is commended across the world on fourth March?
Ans. world heftiness day
Ques 15. Who has turned into the new Commanding-in-Chief of the Western Command of the Indian Air Force?
Ans. Mr Kumar Prabhakarna
www.GKDuniya.in will update many more new jobs and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post of Gkduniya.in, So more people will get this. This content and notes are not related to www.GKDuniya.in and if you have any objection over this post, content, links, and notes, you can mail us at gkduniyacomplaintbox@gmail.com
And you can follow and subscribe to other social platforms. All social site links in the subscribe tab and bottom of the page.

Important Links

Particulars Official Links Related Links
Official Site View more at website
You-tube GKDuniya9
Instagram GKDuniya.in, IndiaDigitalHub
Facebook GKDuniya.in
Another site visit Indiadigitalhub.com
Get new updates Click here

 

Tags: current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs cloud, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent, current affairs, current affairs today, current affairs of today, current affairs in Hindi, current affairs Hindi, current affairs gk today, current affairs daily, current affairs Hindi today, current affairs today in Hindi, current affairs 2022 in Hindi, current affairs gk, gk with current affairs, current affairs 2022 pdf, current affairs for UPSC, current affairs UPSC,Current Affairs 15 January 2022, Current Affairs 16 January 2022,Current Affairs 17 January 2022, Current Affairs 18 January 2022, Current Affairs 19 January 2022, Current Affairs 20 January 2022, Current Affairs 21 January 2022, Current Affairs 22 January 2022, Current Affairs 23 January 2022, Current Affairs 24 January 2022, Current Affairs 25 January 2022, Current Affairs 26 January 2022, Current Affairs 27 January 2022, Current Affairs 28 January 2022, Current Affairs 29 January 2022, Current Affairs 30 January 2022, Current Affairs 31 January 2022