15 January 2022 to 23 jan 2022 Current Affairs, Current Affairs January 2022, GK DUNIYA

1
146
Current Affairs January 2022, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs cloud, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent
Current Affairs January 2022, current affairs questions, current affairs latest, current affairs gk question, current affairs weekly, current affairs cloud, current affairs 2020 in Hindi pdf, current affairs recent
अपनी भाषा में पड़ने के लिए यह पे अपनी भाषा को चुने [google-translator]

15 January 2022 to 23 January 2022 Current Affairs

07 January 2022 to 23 jan 2022 Current Affairs: In this post, we share every day refreshed Current Affairs. This subject is the main piece of every serious test. This multitude of posts are exceptionally generally significant for every one of the up-and-comers who are getting ready for the cutthroat test.

Current Affairs 15 January 2022

Ques 1. As of late South Korean organization the Adani Group has consented to an arrangement to foster a steel plant.
Ans. With POSCO
Ques 2. Who has been designated by the Australian wine brand Jacobs Creek as its image representative?
Ans. Mithali Raj
Ques 3. What percent of India’s GDP rate has been assessed by the United Nations in the monetary year 2022.
Ans. 6.5%
Ques 4. Who has turned into the underlying Indian female shuttler to turn into the lesser number one player
Ans. Tasmin Mir
Ques 5. When is Armed Forces Veterans Day noticed?
Ans. 14 January
Ques 6. S Rameson has died, who was he?
Ans. Artist
Ques 7. Who has been named the best private area bank in India at the Global Private Bank Awards 2021?
Ans. HDFC Bank
Ques 8. As per the India State of Forest Report 2021, where could the most extreme woodland as far as region be?
Ans. Madhya Pradesh
Ques 9. In which nation has the new variation of Corona, DeltaCron has been distinguished.
Ans. Cyprus
Ques 10. Who has been named as the new Chief of ISRO?
Ans. S Somnath

Current Affairs 16 January 2022

Ques 1. Which of the Army’s Raising Day has been praised as of late on 15 January?
Ans. 74th Foundation Day
Ques 2. Who has been chosen for the sixteenth Queens Battle Relay?
Ans. Vinisha Umashankar
Ques 3. As indicated by the new report, which level of India’s area is covered by woods and tree cover.
Ans. 24.62 percent
Ques 4. Which bank has bound up with Minkasupay for biometric-based financial installment?
Ans. Pivot Bank
Ques 5. Where has ISRO effectively tried the cryogenic motor for the Gaganyaan rocket?
Ans. ISRO Propulsion Complex, Mahendragiri, Tamil Nadu
Ques 6. Dion Landor has died, who was he?
Ans. Competitor
Ques 7. Which nation will purchase BrahMos voyage rockets from India?
Ans. Philippines
Ques 8. Which realm Kumbalangi town has turned into India’s first clean without napkin town?
Ans. Kerala
Ques 9. In whose memory Army Day is praised each year on 15 January.
Ans. In memory of KM Cariappa
Ques 10. Who has been selected as the administrator of the Indian Council of Historical Research (ICHR)?
Ans. Raghuvendra Tanwar

Current Affairs 17 January 2022

Ques 1. Which individual has been respected with the Nelson Mandela World Humanitarian Award?
Ans. Ravi Gaikwad
Ques 2. From whom has the Global Economic Prospects report been delivered?
ans. World Bank
Ques 3. In which nation has the world’s heaviest supersonic contender airplane White Swan Tu-160M ​​bomber has made its first flight?
and. Year. Russia
Ques 4. What is the place of India in the ‘Advanced Evolution Scorecard 2020’?
Ans. Fourth
Ques 5. Who has been named as the new head of ISRO in January 2022?
Ans. S Somnath
Ques 6. Kamal Khan has died, who was he?
Ans. Year. Columnist
Ques 7. In which year the Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana was sent off?
Ans. Year. 2015
Ques 8. The Governor of which realm has sent off the COVA-Chd application?
Ans. Punjab
Ques 9. Who has been topped the Forbes rundown of most generously compensated female players?
Ans. Naomi Osaka
Ques 10. Which office has presented the arrangements of the recently carried out Faceless Penalty Scheme?
Ans. Personal Tax Department

Current Affairs 18 January 2022

Ques 1. Name the President of the Supreme Court Bar Association who has left his post.
Ans. Dushyant Dave
Ques 2. State leader Modi has endorsed the new interstate among Bangladesh and which state?
Ans. Tripura
Ques 3. In which year Parker Solar Probe was sent off?
Ans. 2018
Ques 4. Who has turned into the Admiral Superintendent of Naval Dockyard?
Ans. K P Aurobindo
Ques 5. Who is the current National Security Advisor?
Ans. Ajit Doval
Ques 6. Who has won the title of the Sydney Tennis Classic competition?
Ans. Aslan Kartsave
Ques 7. Which individual has been granted the ‘Unique Commendation of the Chief of the Army Staff?
Ans. Amresh Choudhary
Ques 8. Which state’s Arts and Crafts Village association has won the International Craft Award?
Ans. Kerala
Ques 9. Pat Gelsinger has been designated as the Chief Executive Officer of which organization?
Ans. Intel
Ques 10. Who has introduced the National Startup Awards 2021?
Ans. Piyush Goyal

Current Affairs 19 January 2022

Ques 1. Which nation’s cricket player Clive Lloyd has as of late gotten knighthood honor?
Ans. West Indies
Ques 2. Who has sent off the Northeast on Wheels crusade in New Delhi to advance the way of life of the Northeast?
Ans. Meenakshi Lekhi
Ques 3. As of late the name of Yes Mutual Fund has been changed to Kya.
Ans. White Oak Capital Mutual Fund
Ques 4. Who has turned into the new director of AEPC?
Ans. Narendra Kumar Goenka
Ques 5. As of late who has been named as the new CEO of Adani Power.
Ans. Sher Singh B Khayalia
Ques 6. Who has won his first Super 500 title in Quite a while Open 2022?
Ans. Lakshya Sen
Ques 7. As of late, on 15 January 2022, where the world’s biggest Khadi public banner has been shown.
Ans. Longewala, Jaisalmer
Ques 8. Which realm police has sent off its underlying digital broadcast ‘Kissa Khaki Ka’?
Ans. Delhi
Ques 9. As of late the National Start-Up Awards 2021 has been reported, which state has gotten the most extreme number of grants.
Ans. Karnataka
Ques 10. Who has delivered the postage stamp on the culmination of one year of the antibody program?
Ans. Dr. Mansukh Madaviya

Current Affairs 20 January 2022

Ques 1. Which country’s researchers have made a counterfeit moon on the actual earth?
Ans. China
Ques 2. Who was won the title of the Sydney Tennis Classic?
Ans. Aslan Karatsev (Russia)
Ques 3. Where has Tata Power Renewable Energy sent off 100 MW sun oriented undertakings?
Ans. Uttar Pradesh
Ques 4. Who has won the title of Mrs. World 2022?
Ans. Shaylin Ford
Ques 5. Padma Shri victor Shanti Devi has died, who was she?
Ans. Social specialist
Ques 6. As of late the Government of India has delivered a memorial postage stamp on the culmination of 1 year of Kovid immunization, in which a wellbeing specialist is shown inoculating a senior resident with the Kovid-19 antibody with the picture of which immunization.
Ans. Covaxin
Ques 7. Toshiki Kaifu, the previous Prime Minister of which nation has died?
Ans. Japan
Ques 8. Who has turned into the principal person of color to be apparent on a US coin?
Ans. Maya Angelou
Ques 9. Which decoration has been won by Sumit Bhale in the International Folk Art Festival?
Ans. Gold
Ques 10. Who has been picked as the best male player in the Best FIFA Football Awards 2021?
Ans. Robert Lewandowski (Poland)

Current Affairs 21 January 2022

Ques 1. Who is the writer of the as of late sent off book Bose: The Untold Story of an Inconvenient Nationalist?
Ans. Chandrachur Ghosh
Ques 2. Who has won the title of ‘Best FIFA Men’s Player?
Ans. Robert Levadaski
Ques 3. As of late which country alongside India has coordinated an oceanic organization practice in the Bay of Bengal.
Ans. Japan
Ques 4. Who has been respected with the lofty Genesis Award?
Ans. Albert Borle
Ques 5. As of late who has turned into the new President of the Parliament of the European Union?
Ans. Roberta Metsola
Ques 6. Who has turned into the following Deputy Chief of Army Staff?
Ans. Manoj Pandey
Ques 7. As of late, the Union Cabinet has supported how much speculation is in IREDA.
Ans. Rs 1500 crore
Ques 8. Who has been delegated as the President of ‘Bombay Industries Association’?
Ans. Neville Sanghvi
Ques 9. As of late who has been named as the following Vice Chief of Army Staff.
Ans. General Manoj Pandey
Ques 10. Who has turned into the new CMD of Air India?
Ans. Vikram Devdutt

Current Affairs 22 January 2022

Ques 1. Which country HAL has consented to an arrangement for helicopter trade?
Ans. Moroshis
Ques 2. Where was the Amar Jawan Jyoti light found?
Ans. India Gate
Ques 3. Which Indian female tennis player has declared her retirement?
Ans. Sania Mirza
Ques 4. Where is the National War Memorial found?
Ans. India Gate, New Delhi
Ques 5. Which nation has proclaimed Nusantara as its new capital?
Ans. Indonesia
Ques 6. Which rocket was effectively test-terminated by India from Chandipur in Odisha on 20 January 2022.
Ans. Brahmos supersonic voyage rocket
Ques 7. Which nation has finished the fruitful trial of Arrow-3?
Ans. Israel
Ques 8. The CEO of which Coronavirus antibody producer organization has won the $1 million Genesis grant.
Ans. Chief of Pfizer
Ques 9. As per the report, what percent development was recorded in advanced installments in September 2021?
Ans. 40%
Ques 10. As of late who has been made the skipper of the ICC Men’s T20 Team of the Year.
Ans. Babar Azam (Pakistan)

Current Affairs 23 January 2022

Ques 1. As of late when is Parakram Diwas being commended?
Ans. 23 January 2022
Ques 2. Which nation has named a metro station after Mahatma Gandhi?
Ans. Morosis
Ques 3. Which has been proclaimed as the main milk town of Jammu and Kashmir?
Ans. Jerry Hamlet
Ques 4. Which train has been renamed as ‘Netaji Express’ by the Indian Railways Ministry?
Ans. Howrah-Kalka Mail
Ques 5. Who has composed the as of late sent off book named The Legend of Birsa Munda?
Ans. Tuhin-e-Sinha and Ankita Verma
Ques 6. Among India and which country the eighth overseeing body has been coordinated?
Ans. Israel
Ques 7. Which bank held State Bank of India, ICICI Bank, and HDFC Bank as Systemically Important Domestic Banks (D-SIBs) or banks that are thought of “too enormous to even think about falling flat”?
Ans. Hold Bank of India
Ques 8. What number of nations are at present remembered for the Annual Defense Review of Global Firepower (GFP)?
Ans. 138
Ques 9. Which realm has praised the 44th Kokborok Day on 19 January 2022?
Ans. Manipur
Ques 10. Where has the Infrastructure Financing Authority been set up?
Ans. Arunachal Pradesh

 

www.GKDuniya.in will update many more new jobs and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post of Gkduniya.in, So more people will get this. This content and notes are not related to www.GKDuniya.in and if you have any objection over this post, content, links, and notes, you can mail us at gkduniyacomplaintbox@gmail.com
And you can follow and subscribe to other social platforms. All social site links in the subscribe tab and bottom of the page.

Important Links

Particulars Official Links Related Links
Official Site View more at website
You-tube GKDuniya9
Instagram GKDuniya.in, IndiaDigitalHub
Facebook GKDuniya.in
Another site visit Indiadigitalhub.com
Get new updates Click here

 

Tags: current affairs, current affairs today, current affairs of today, current affairs in Hindi, current affairs Hindi, current affairs gk today, current affairs daily, current affairs Hindi today, current affairs today in Hindi, current affairs 2022 in Hindi, current affairs gk, gk with current affairs, current affairs 2022 pdf, current affairs for UPSC, current affairs UPSC,Current Affairs 15 January 2022, Current Affairs 16 January 2022,Current Affairs 17 January 2022, Current Affairs 18 January 2022, Current Affairs 19 January 2022, Current Affairs 20 January 2022, Current Affairs 21 January 2022, Current Affairs 22 January 2022, Current Affairs 23 January 2022, Current Affairs 24 January 2022, Current Affairs 25 January 2022, Current Affairs 26 January 2022, Current Affairs 27 January 2022, Current Affairs 28 January 2022, Current Affairs 29 January 2022, Current Affairs 30 January 2022, Current Affairs 31 January 2022

1 COMMENT

Comments are closed.